• Accueil
  •  > 
  • The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
Rejoignez Cyberarchi : 

The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank

© Cyberarchi 2020

Le lieu est étonnant. Un entre-deux urbain. L'architecture imaginée par Barbara Vierthaler & Angelika Frank de la Technische Universität Wien avec les professeurs Françoise-Hélène Jourda et Karin Stieldorf s'intercale entre une passerelle et un immeuble ancien aux abords de la gare de l'ouest. Les jonctions sont multiples et problématiques. Le parti adopté s'évertue à jouer des contraintes imposées par espace urbain résiduel.

 
 
A+
 
a-
 

Le texte de Barbara Vierthaler & Angelika Frank

The project is located on an extraordinary site in Vienna which is characterized through its narrowness and orientation. The plot reaches 9m from an existing 1920s building to a 2m high partition wall bordering the Westbahn. In the middle of the site one can see the most defining object of this spot, a 14m long concrete stair which functions as a bridgeover for the height difference of 6.2m.

The first conceptual thought was to create an effective protection shield against these factors. This protection was formed by a 2m thick and 12m high wall with extra strong insulation. This wall, although it is built as light timber structure, is seen as the core of the whole construction.

Inside the lower half of the wall we put a rainwater tank holding water captured on the roof. The architectonical highlight of the building is the integrated stair that keeps the public way alive and has a platform that provides interaction with the interior.


The next elements of the building are the levels which function as extension rooms for the bordering old building. On three levels we can find two rooms each. Because of the slim shape and the arrangement of the rooms they seem like a shelf.

To use the daylight to high capacity the shelf is cut diagonally. So even the lowest level captures sunlight.

To reach the new rooms from the old building connection bridges were ceiled. These bridges lead through a further element of the design : the 3-storey hydroculture wintergarden. The plants are watered with the collected rainwater and their evaporation helps cooling in summer in addition to the natural ventilation. Photovoltaic cells were set up on the roof to gain the energy needed.

The choice of materials was important for our concept. On the northside, dark and rough tar paper symbolizes resistance and strength. To the south, the building opens up and shows its light interior.

Lire également notre article 'Gau:di 2009-2010 : rebuts urbains, comment densifier la ville européenne ?' et consulter notre album-photos 'Intentions Extensions : un nouveau souffle pour la ville'.

The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
The black rack, parcelle de l'impossible à Vienne, de Barbara Vierthaler & Angelika Frank
Mot clefs
Catégories
Article précédent  
Article suivant  
< Une  

Recevez la newsletter

CYBER